14/1/09 – ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: ο κακός «δαίμονας»

Η Τειρεσίας Α.Ε. είναι μία εταιρία στην οποία συμμετέχουν Τράπεζες και ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό την εκπόνηση προγραμμάτων για την εύρυθμη λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος. Στην πορεία, κύριο έργο του Τειρεσία έγινε το φακέλωμα και δια μέσου αυτού η εξόντωση χιλιάδων εταιρειών και πολιτών.

Οι πιο παλιοί θυμόμαστε πολύ καλά τους αγώνες που κάναμε να καταργηθούν τα φακελώματα και τα πολιτικά φρονήματα. Αφού τελειώσαμε από αυτά ξεκίνησε από το πουθενά μια κάστα ολίγων που εν αγνοία μας συνέλεγε παράνομα και επεξεργαζόταν τα προσωπικά μας δεδομένα τα πωλούσε επί χρήμασι σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, ακόμη και στο εξωτερικό. Με λίγα λόγια γίναμε και διεθνώς ρεζίλι…

Προ ετών είχε δημοσιευτεί μία επιστολή που ήρθε από τις Βρυξέλλες όπου πολλοί από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. δήλωναν ότι δεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας διότι οι Ελληνες πολίτες είμαστε κακόπιστοι και πολύ περισσότερο το Ελληνικό Δημόσιο. Παρότι η δημοσίευση έγινε σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας κανένας δεν απήντησε. Ισως οι τότε κυβερνώντες δεν το θεώρησαν σημαντικό. Αν είναι δυνατόν.

Με τέτοιες νοοτροπίες όμως των κυβερνώντων φτάσαμε σήμερα στην οικονομική εξαθλίωση της χώρας μας. Η βάση της οικονομίας μας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δόθηκε βορά στις αχόρταγες ορέξεις των Τραπεζών. Τώρα τι γίνεται;

Ας επανέλθουμε όμως στον Τειρεσία, στον οποίο οι Σύλλογοί μας στέλνουν συνεχώς εξώδικα για τη διαγραφή και την μη ακανοίνωση των προσωπικών μας δεδομένων, για τους εξής σοβαρούς λόγους:

1. Η συλλογή των προσωπικών μας δεδομένων έγινε εν αγνοία μας και από ανθρώπους που δεν είχαν άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

2. Ο Τειρεσίας διατηρεί στα αρχεία του προσωπικά μας δεδομένα και πριν την ίδρυση και θεσμοθέτησή του το 1997. Ποιος συνέλεξε αυτά τα στοιχεία;

3. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα στον Τειρεσία να κρατούν στοιχεία τα οποία συλλέγησαν παράνομα εν αγνοία μας και να τα πωλήσουν σε διάφορες επιχειρήσεις και ιδιώτες.

4. Το Σύνταγμα της χώρας δε δίνει δικαίωμα σε κανέναν να θεσπίζει ποινές (όπως έκανε ο Τειρεσίας) σε όσους γράφτηκαν στα κατάστιχα μιας εταιρίας.

5. Πολλές επιχειρήσεις –εξ’ αιτίας της Τειρεσίας Α.Ε.- τέθηκαν εκτός αγοράς. Μοιραία χρεοκώπησαν και χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.

Η Τειρεσίας Α.Ε. ισχυρίζεται ότι έκανε το έκανε μόνο και μόνο για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζών. Η απάντηση στον ισχυρισμό αυτό είναι ξεκάθαρη: Ας έκαναν, οι Τράπεζες σωστά τη δουλειά τους για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι δυνατόν για τα όποια «λάθη» των Τραπεζών να τα πληρώσουν οι πολίτες και να είναι σήμερα φακελωμένοι τα 2/3 των Ελλήνων. Δεν υπάρχουν άλλωστε μόνο τα συμφέροντα των Τραπεζών. Υπάρχουν και τα συμφέροντα των πολιτών τα οποία διαφυλάσσει ο Νόμος 2472/97 που προβλέπει αυστηρότατες ποινές για όλους εκείνους που επεξεργάζονται, διακινούν και χρησιμοποιούν Προσωπικά Δεδομένα τρίτων.

Ήλθε λοιπόν η ώρα να πέσουν τα τείχη της Τειρεσίας Α.Ε. και να καταδικαστούν όσοι παρανομούν. Οι προσφυγές πρέπει να έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Ηδη, οι Σύλλογοί μας της Αθήνας και των άλλων Ελληνικών πόλεων, έχουν στα χέρια τους πάμπολες αποφάσεις καταδικαστικές για ηλεκτρομάγαζα και την Τειρεσίας Α.Ε. και μάλιστα έχουν δοθεί και μεγάλες αποζημιώσεις για διασυρμό και διαφυγόντα κέρδη.