4/11/09 – Παρέμβαση σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο

Προς

Την Υπουργό Κυρία ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2009

Άρθρο 1

Κυρία Υπουργέ, για ποια δάνεια μιλάμε;

Μήπως γι’ αυτά που έδιναν οι Τράπεζες ανεξέλεγκτα σε ζωντανούς και πεθαμένους;

Μήπως για προϊόντα που χορήγησαν χωρίς πρώτα να έχουν εξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα του δανειζόμενου; Πολλοί από αυτούς, δεν έπρεπε να δανειοδοτηθούν, διότι δεν είχαν ούτε διασφαλίσεις, ούτε αρκετά εισοδήματα. Επόμενο ήταν λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και μοιραία οι Τράπεζες να μην μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Φυσικά και έχουν ευθύνη οι δανειολήπτες αυτοί, αλλά τη μικρότερη. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το μεγάλο ποσοστό της ευθύνης το έχουν οι ίδιες οι Τράπεζες, αφ’ ενός γιατί στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους μας βομβάρδισαν με παραπλανητικές διαφημίσεις δανείων και άλλων προϊόντων και αφ’ ετέρου γιατί χορήγησαν τα δάνεια ανεξέλεγκτα. Ακόμα και σήμερα, προ ολίγων ημερών, Τράπεζα έστειλε πιστωτική κάρτα σε πεθαμένο προ πενταετίας άνθρωπο!

Σε ότι αφορά στο Νομοσχέδιο, διαφωνούμε εξ’ αρχής, με την εφαρμογή των διατάξεων του Πτωχευτικού κώδικα, όσον αφορά στη διαγραφή χρεών σε δανειολήπτες με οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμανω χρηματικών οφειλών τους. Σας παρακαλούμε αποφύγετε πτωχεύσεις και συνδίκους, γιατί έτσι θα δώσετε τη χαριστική βολή σε 6 εκατ. συμπολίτες μας!

Άρθρο 3

Κατά κανόνα, ο δανειολήπτης που αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειό του, αδυνατεί και να καλύψει το κόστος του δικηγόρου. Το καλύτερο που πρέπει να γίνει, είναι ο κάθε δανειολήπτης να μεταβεί στην Τράπεζά του προσκομίζοντας παραστατικά που αποδεικνύουν την αδυναμία του να πληρώσει και αυτά να αξιολογηθούν, χωρίς να απαιτούνται σύνδικοι και πτωχεύσεις.

Γιατί οι δανειολήπτες να προσφύγουν στη γραμματεία του Δικαστηρίου, αφού μπορεί να γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Τράπεζα; Ανθρωποι που πεινάνε και ζουν από απορρίμματα λαϊκών αγορών ή από συσσίτια, θα μπορέσουν να πληρώσουν δικηγόρους;

Οι Τράπεζες μπορούν να δώσουν λύσεις σε όλους όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία διότι οι ίδιες γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι εκτεθειμένες και θα προβούν από μόνες τους σε διαγραφές χρεών, διότι δεν έχουν να εισπράξουν τίποτα από τον μη έχοντα. Σε ότι αφορά στο ποιοί θα απαλλαγούν, αυτό έχει προβλεφθεί από τον Αστικό Κώδικα, Άρθρα 363, 336, 338 περί διαγραφής χρεών.

Άρθρο 4

Προτείνουμε να δοθεί μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και ο δανειολήπτης που θα ανταποκριθεί, να προσφύγει στις Τράπεζες προς διευθέτηση. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό μέτρο, δεδομένου ότι στο Ειρηνοδικείο δεν πρόκειται να πάει κανένας.

Ο Σύλλογός μας –Δανειοληπτών και Καταναλωτών– μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην όλη διαδικασία, αφού η Βεβαίωση που χορηγεί στους δανειολήπτες –ύστερα από το σχετικό έλεγχο των στοιχείων τους- δίνει την πραγματική εικόνα της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης. Η Βεβαίωση αυτή μπορεί να αξιοποηθεί ουσιαστικά στο πρώτο στάδιο συζητήσεων δανειοληπτών και Τραπεζών.

Δανειολήπτες με κύρια κατοικία θα πρέπει να μπορούν να καθορίσουν τις δόσεις με βάση την αντικειμενική αξία της και να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των ρυθμίσεων του Νόμου. Όταν θα υπάρχει διαφορά ή αμφισβήτηση από την Τράπεζα, τότε και μόνον να επιλαμβάνονται τα Δικαστήρια.

Εάν ασκηθεί πίεση στους δανειολήπτες και υποχρεωθούν να αποπληρώνουν δόσεις που αδυνατούν τότε να προβλήματα θα συνεχιστούν. Αλλως θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Άρθρο 5

Συμφωνούμε με όλα τα επιμέρους που αναγράφονται γιατί είναι απαραίτητα.

Άρθρο 6

Διαφωνούμε κάθετα και με τον ορισμό συνδίκου και την πτώχευση. Εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και δεδομένη η βάση διαπραγμάτευσης των Τραπεζών. Ο δανειολήπτης στην περίπτωση που δεν αποδέχεται τη ρύθμιση που προτείνει η Τράπεζα θα μπορεί να προσφύγει στα Δικαστήρια.

Η ειλικρινής προσπάθεια που κάνετε για να βοηθήσετε τους δανειολήπτες πρέπει να έχει αποτέλεσμα και όχι να γυρίσει μπούμερανγκ και ο κόσμος που περιμένει τη βοήθειά σας να γίνει εχθρός σας.

Άρθρο 7

Σε ότι αφορά στη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ώστε αυτά να αποκρυφτούν. Άλλωστε είμαστε όλοι φακελωμένοι από «Μαύρους και Άσπρους Τειρεσίες». Σήμερα, οι Τράπεζες γνωρίζουν τα οικονομικά μας δεδομένα μας καλύτερα από εμάς.

Και μια γενική παρατήρηση: Με δεδομένη την πρακτική των Τραπεζών του να ενεργούν αγνοώντας αρχές και νόμους, θεωρούμε απαραίτητο να προβλεφθούν στο Νομοσχέδιο κυρώσεις για όσες Τράπεζες θα ενεργούν αντίθετα με τις διατάξεις του.

Κυρία Υπουργέ

Οι Έλληνες δεν είμαστε ούτε κακοπληρωτές, ούτε απατεώνες. Αναζητήστε την αιτία της καταστροφής της Ελληνικής οικονομίας στις Τράπεζες και στον Τειρεσία. Κάτι που όλοι γνωρίζουν, αλλά που δυστυχώς όσοι κυβέρνησαν τη χώρα από το 1989 και μετά δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να το αλλάξουν λόγω της εξάρτησης απο τις Τράπεζες.

Φτάσαμε λοπόν στην κατάσταση, ο κόσμος να πεινάει και οι κ. κ. Κυβερνώντες -χωρίς ίχνος ντροπής- να κάνουν ρυθμίσεις δήθεν προς όφελος των δανειοληπτών, αλλά στην ουσία προς όφελος των Τραπεζών. Και αυτό γιατί τα 28 δις που πλήρωσε ο Ελληνικός λαός είναι πλέον φανερό ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που δόθηκαν. Οι Τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και διαχειρίστηκαν τα χρήματά μας προς όφελός τους «καθαρίζοντας» τα χαρτοφυλάκιά τους. Ρίξτε μια ματιά στους τελευταίους ισολογισμούς με τα υπερκέρδη -εν μέσω κρίσης- των Τραπεζών και θα καταλάβετε…

Ο Σύλλογός μας, φορέας με 1.500.000 μέλη, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να εκφράσει τις απόψεις του και να στηρίξει την προσπάθειά σας. Πεποίθησή μας είναι ότι έφθασε το τέλος της παντοδυναμίας των Τραπεζών, καθώς και ότι δεν θα συνεχιστούν τα λάθη των προηγούμενων Κυβερνήσεων.

Κυρία Κατσέλη, σας αρέσει να κυβερνάτε μια χώρα όπου εκατομμύρια πολίτες θα είναι πτωχευμένοι και ανενεργοί;

Με εκτίμηση,

Θεόδωρος Θανόπουλος, Πρόεδρος