Διέλυσαν την οικονομία της χώρας οι Τράπεζες

Η πολιτεία θα πρέπει κάποτε να ασχοληθεί σοβαρά με τις Τράπεζες. Αν δεν το κάνει άμεσα οι συνέπειες για την οικονομία μας θα είναι οδυνηρές. Σήμερα, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι πολίτες χάνουν τις περιουσίες, τις δουλειές, τα σπίτια, ακόμα και τη ζωή τους.

Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας υπάρχουν ακίνητα που έχουν βγει αντί «πινακίου φακής» σε πλειστηριασμό από τις Τράπεζες. Την ίδια στιγμή φυτρώνουν διαρκώς σαν μανιτάρια τα Τραπεζικά Καταστήματα. Οι Τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική τους να παραπονούνται για δήθεν κακοπληρωτές και «μπαταξήδες», ενώ στην πραγματικότητα είναι οι ίδιες που παρανομούν «λεηλατώντας» καθημερινά τους πολίτες.

Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε έξω από τα δόντια και να τα πούμε όλα με το όνομά τους. Καλούμε όλους τους δανειολήπτες να σκεφτούν τη δύσκολη θέση που μας έχουν φέρει οι Τράπεζες και να αντεπιτεθούμε προσφεύγοντας στα Δικαστήρια. Όλοι όσοι κάναμε το λάθος να πάρουμε κάποιο δάνειο και αισθανθήκαμε στο πετσί μας τον παράνομο, άδικο και ανελέητο διωγμό των Τραπεζών. Ολοι όσοι βρεθήκαμε παρανόμως φακελωμένοι, τιμωρημένοι για 5 χρόνια, 7 ή για 10 χρόνια, αποκλεισμένοι έτσι από κάθε εμπορική δραστηριότητα. Ολοι εμείς πρέπει μαζί να προσφύγουμε στα δικαστήρια και να ζητήσουμε της καταδίκη όλων εκείνων παρανόμησαν και μας αδίκησαν.

Το κράτος ποτέ δεν ήταν με τους πολίτες, πάντα στήριζε το κεφάλαιο και τις Τράπεζες που εκτίναξαν τα κέρδη τους σε ιλιγγιώδη ύψη. Οι πολιτικοί της προηγούμενης 20ετίας ουδέποτε άκουσαν τον απλό λαό και επιβράβευαν την απάνθρωπη πολιτική των Τραπεζών αφήνοντάς τις ασύδοτες να ελέγχουν τα πάντα.

Ο Κώστας Καραμανλής βρήκε το θάρρος να σταθεί απέναντι στην αδιαλλαξία των Τραπεζών κάνοντας αυτό που ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου: έθεσε πλαφόν σε όλα τα δάνεια. Σήμερα, το ανώτερο που πληρώνουν οι δανειολήπτες είναι το αρχικό κεφάλαιο 3 φορές και οι αγρότες επί 2.

Με το πλαφόν αυτό, πολλοί αγρότες απαλλάχτηκαν πλεον από την Τραπεζική λεηλασία. Κάποιοι από αυτούς εξώφλησαν τα χρέη τους και κάποιοι άλλοι τα ρύθμισαν ευνοϊκά. Ας θυμηθούμε ότι πριν μπει το πλαφόν, οι αγρότες πλήρωναν συνέχεια χωρίς να γνωρίζουν ποτέ το υπόλοιπο της οφειλής τους…

Σε ότι όμως αφορά στα λοιπά δάνεια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε μια πρώτη προσπάθεια να βοηθήσει τους δανειολήπτες. Χρειάζεται όμως να κάνει κάτι καλύτερο. Η βελτίωση της ρύθμισης είναι απαραίτητη, αφού η πράξη έδειξε ότι με τους όρους της ισχύουσας ρύθμισης πολλά δάνεια δεν έγινε εφικτό να ενταχθούν σ’αυτήν (πρόκεται κυρίως για καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες). Τα δάνεια αυτά Βρίσκονται στον αέρα και επιβάλεται άμεσα να βρεθεί μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση, αλλοιώς χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και περιουσίες.