2/5/11 – ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Κυρία Υπουργέ

Για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σας ώστε να έχουμε μία συνάντηση, αλλά δυστυχώς δεν τα έχω καταφέρει. Σκοπός μου είναι να σας ενημερώσω για το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ μας – ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ και που τους έχει φέρει σε απόγνωση.

Όπως θα γνωρίζετε, από το 1996 που ασχολήθηκα με τους Δανειολήπτες, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις Τράπεζες. Στο διάστημα αυτό -και σε συνεργασία με τους εκάστοτε Υπουργούς- καταφέραμε να ψηφιστούν στη Βουλή περι τα 8 Νομοσχέδια, τα οποία έφεραν άριστα αποτελέσματα αφού και οι Τράπεζες εισέπραξαν αρκετά χρήματα από τους Δανειολήπτες, αλλά και οι Δανειολήπτες διευκολύνθηκαν και έτσι η αγορά ξεμπλόκαρε.

Ενα ακόμα Νομοσχέδιο για τις Τράπεζες φτιάχθηκε επί των ημερών σας. Δυστυχώς όμως, το Ν.3869/2010 με σοβαρές ελλείψεις και ασάφειες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Στα πλαίσια του Νομοσχεδίου, η Γραμματεία Καταναλωτή κατευθύνει τους οφειλέτες σε Δικηγόρους για να βρούν λύση στα θέματά τους. Από την άλλη, οι Τράπεζες έχουν εξαπολύσει άγριο κυνηγητό με τις εισπρακτικές εταιρείες, εκδίδοντας ακατάπαυστα Διαταγές Πληρωμής και Προγράμματα Πλειστηριασμών. Εκατοντάδες είναι πλέον οι συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοκτόνησαν, μη αντέχοντας την αφόρητη πίεση των Τραπεζών! Σκεφτείτε τι θα γίνει μετά τις 30/6/10, οπότε και σταματάει η αναστολή των πλειστηριασμών…

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών, έχοντας διαχειριστεί -στα 15 χρόνια της λειτουργίας του-περισσότερες από 1 εκατ. περιπτώσεις, είναι ο κατ’εξοχήν αρμόδιος σε θέματα Δανειοληπτών. Ωστόσο, ο Σύλλογός μας αποκλείστηκε από τις διαβουλεύσεις για το Ν.3869/2010, σε αντίθεση με τις διάφορες αναρμόδιες καταναλωτικής οργανώσεις. Το Νομοσχέδιο που τελικά προέκυψε το θεωρούμε ανεπαρκές στο να δώσει οποιαδήποτε λύση στους οφειλέτες, αλλά και στις ίδιες τις Τράπεζες.

Κυρία Υπουργέ, σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να ζήσουμε την οργή των αδικημένων. Ζητούμε για μια ακόμη φορά ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ τουλάχιστον για έξη μήνες, με παράλληλη ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ. Το δε καταστροφικό Νομοσχέδιο 3869/2010 πρέπει να αποσυρθεί και να συνταχθεί εκ νέου. Στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, οι αποφάσεις σας δεν θα κρίνουν μόνο το μέλλον ενός εκατομμυρίου συμπολιτών μας, αλλά –πολύ φοβάμαι- και της ίδιας της χώρας μας!.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών

Θεόδωρος Θανόπουλος