top of page
pexels-jimmy-teoh-951535.jpg

Παράνομες καταλήψεις παραλιών με ξαπλώστρες στα ελληνικά νησιά

2.8.23, 09:00

Παράνομες ξαπλώστρες στα ελληνικά νησιά

Τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξάνεται το πρόβλημα των παράνομα κατεχόμενων παραλιών στα ελληνικά νησιά με ομπρελοκαθίσματα και αυτοσχέδιες υποδομές εστίασης. Αυτό συμβαίνει όταν τα beach bar και άλλες επιχειρήσεις νοικιάζουν χώρο στην άμμο για ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά στη συνέχεια επεκτείνουν την ενασχόλησή τους πέρα ​​από την εκχωρημένη περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα εμποδίζουν εντελώς την πρόσβαση στην παραλία.


Το ζήτημα αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί από την πολιτεία έως τώρα και το προβλήμα διογκώνεται περαιτέρω συν τω χρόνω. Πρώτον, η διαρκείς παρανομία αυτή, στερεί από τους πολίτες το συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης στην παραλία που προστατεύεται συνταγματικά. Δεύτερον, μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να περπατήσουν σε στενά μονοπάτια ή ακόμα και να κολυμπήσουν για να φτάσουν στο νερό.


Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις έχουν νοικιάσει νόμιμα χώρο στην άμμο, αλλά στη συνέχεια επεκτείνουν παράνομα το επάγγελμά τους. Σε άλλες περιπτώσεις λειτουργούν εντελώς παράνομα, χωρίς καμία άδεια του δήμου.

Εάν σας αρνηθεί την πρόσβαση σε μια παραλία από ένα beach bar ή άλλη επιχείρηση, θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσετε να μιλήσετε με τον διευθυντή. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το δήμο ή το λιμενικό. Μπορείτε επίσης να υποβάλετε καταγγελία στην Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος.

Η Ένωση Ελλήνων Καταναλωτών και Δανειοληπτών είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση καταναλωτών, αναγνωρισμένη από την ελληνική κυβέρνηση, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καταναλωτών. Μπορούν να σας βοηθήσουν να υποβάλετε καταγγελία κατά ενός beach bar ή άλλης επιχείρησης που καταλαμβάνει παράνομα μια παραλία.

Με την αναφορά αυτών των παράνομων καταλήψεων, μπορούμε να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις παραλίες της Ελλάδας.

Τι να κάνετε εάν σας αρνηθούν την πρόσβαση σε μια παραλία

Προσπαθήστε να μιλήσετε με τον διευθυντή του beach bar ή άλλης επιχείρησης. Εξηγήστε ότι είστε πελάτης και ότι θα θέλατε να αποκτήσετε πρόσβαση στην παραλία.

Εάν ο διαχειριστής δεν είναι χρήσιμος, επικοινωνήστε με το δήμο ή το λιμενικό. Μπορούν να διερευνήσουν το θέμα και να λάβουν μέτρα κατά της επιχείρησης.

Υποβολή καταγγελίας στην Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος. Μπορούν να σας βοηθήσουν να υποβάλετε καταγγελία και να σας εκπροσωπήσουν στο δικαστήριο, εάν είναι απαραίτητο.

Ποιες είναι οι νομικές ρυθμίσεις για την κατάληψη ακτών;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια σειρά από κανονισμούς που διέπουν την κατάληψη των παραλιών. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην παραλία και ότι οι επιχειρήσεις δεν καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από αυτόν που δικαιούνται.

Οι κανονισμοί διαφέρουν από νησί σε νησί, αλλά γενικά αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να καταλαμβάνουν μόνο ένα ορισμένο ποσοστό της παραλίας. Επίσης απαιτείται να αφήνουν μια ορισμένη απόσταση μεταξύ του νερού και της ενασχόλησής τους.

Εάν διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση παραβιάζει τους κανονισμούς, μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο ή ακόμη και να της αφαιρεθεί η άδεια.


Πώς μπορώ να βοηθήσω στην πρόληψη παράνομων καταλήψεων στην παραλία;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις παράνομες καταλήψεις στις παραλίες.

Να είστε ενήμεροι για τους κανονισμούς. Μάθετε πόσο χώρο επιτρέπεται να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις και πόσο μακριά πρέπει να μείνουν από το νερό.

Καταγγελία παράνομων επαγγελμάτων στις αρχές. Αν δείτε μια επιχείρηση που καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από αυτόν που δικαιούται, αναφέρετέ το στον δήμο ή στο λιμενικό.

Υποστηρίξτε τις επιχειρήσεις που ακολουθούν τους κανονισμούς. Όταν βρίσκεστε στην παραλία, επιλέξτε να πατρονάρετε επιχειρήσεις που δεν καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από αυτόν που δικαιούνται.


Κάνοντας αυτά τα βήματα, μπορούμε να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις παραλίες της Ελλάδας.

bottom of page